Domowy syrop z daktyli - jak zrobić "miód" daktylowy? Najprostszy przepis [WIDEO]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Syrop z daktyli to zdrowy i niedrogi zamiennik cukru. Można nim słodzić napoje, dodawać do deserów i śniadań - znakomicie smakuje słodzona syropem daktylowym owsianka lub jaglanka. A polane nim naleśniki lub placki nabierają orientalnego charakteru. Syrop daktylowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także - coraz częściej - w marketach. Jednak najlepszy i najzdrowszy jest "miód" daktylowy przygotowany samodzielnie. Jego receptura jest niezwykle prosta.
SKŁADNIKI
- daktyle - najlepiej niesiarkowane
- przegotowana woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle umieść w wysokim naczyniu i zalej przegotowaną, letnią wodą
- Pozostaw je na noc, aby zmiękły
- Jeśli nie chcesz czekać całej nocy, możesz zaleć je ciepłą, ale nie wrząca wodą, zmiękną szybciej
- Kiedy daktyle będą miękkie zblenduj je na gładki syrop
- Jeśli uznasz, że syrop jest za gęsty dolej wody i zblenduj ponownie
- Gotowy syrop przechowuj w szklanym, zakręcanym naczyniu w lodówce
Dlaczego warto jeść daktyle?