Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie to świetny pomysł na urozmaicenie zapasów na zimę. Ładnie wyglądają i świetnie smakują. Podajemy sprawdzony przepis na marynowane zielone pomidory.

Składniki

  • 2 kg zielonych pomidorów

  • 3 cebule

  • 4 łyżki soli

  • 1 litr wody

  • 2 szklanki octu 6%

  • 1 szklanka cukru

  • pieprz ziarnisty

  • ziele angielskie

  • goździki

  • mielony imbir

  • mielony cynamon

  • mielona kolendra

  • suszony estragon

  • 1 łyżka gorczycy

  • 2 strąki czerwonej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry lub, jeśli są małe, na połówki.

  • Cebulę obrać, pokroić w plastry i dodać do pomidorów.

  • Warzywa posypać solą, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, następnie odsączyć na sicie.

  • Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami (bez gorczycy). Gotować 15 min na małym ogniu, po czym przecedzić.

  • Do syropu włożyć pomidory z cebulą i gotować 10 min na małym gazie. Gorące przełożyć do słoików, dodać kawałki papryki i gorczycę, zamknąć i ostudzić okryte kocem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3