Szczypiorek marynowany na zimę: sprytny patent na szczypior

Szczypiorek marynowany na zimę: sprytny patent na szczypior

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nadwyżki szczypioru można zamarynować na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szczypiorek marynowany na zimę to sprytny patent na szczypior, a właściwie jego nadmiar. Nadprodukcję warto przetworzyć, aby zimą dodawać marynowany szczypiorek do sałatek, gotowanych jajek i śledzi. Oto niecodzienny przepis na szczypior zakonserwowany na zimę! 

Składniki

  • szczypior ogrodowy

  • na każdy 1 słoik o pojemności 500 ml:

  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka nasion gorczycy

  • 1 łyżeczka nasion kolendry

  • 2 łyżki octu 5%

  • oraz roztwór solanki przygotowany z 1 l wody i 2 płaskich łyżek soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przebrać źdźbła szczypioru. Uszkodzone lub żółknące usunąć. Dobrze umyć, osuszyć i posiekać drobno.

  • Przygotować słoiki, umyć i wysterylizować.

  • Przygotować solankę. Zagotować wodę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-4 minuty. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

  • Do każdego przygotowanego słoika włożyć przyprawy.

  • Słoiki zapełnić posiekanym szczypiorem. Lekko ubić.

  • Napełnić słoiki solanką. Dodać do każdego słoika 2 łyżki octu.

  • Słoiki zakręcić. Wstawić od naczynia wyłożonego tkaniną, wlać ciepłą wodę do 3/4 wysokości słoika.

  • Naczynie ze słoikami podgrzewać do chwili, gdy woda się zagotuje. Od tego momentu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Przechowywać w piwnicy lub spiżarni.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4