Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą
2021-03-29
średni
60 min
4
Dynia podbija stragany późnym latem i jesienią. Warto z niej przygotować przetwory na zimę - także słodkie. Podajemy przepis na pyszne powidła dyniowe z pomarańczą.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałej dyni
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki wody
- 0,5 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 2 czubate łyżki skórki otartej z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię oczyścić z pestek i skóry, pokroić w kostkę.
- Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać i podzielić na cząstki (wcześniej obetrzeć skórkę na tarce).
- Wymieszać z dynią, zalać 3 łyżkami wody i dusić na malutkim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Składniki mają się rozgotować na jednolitą masę.
- Przetrzeć mus przez sitko, dodać cukier, sok z cytryny, imbir i skórkę pomarańczową.
- Smażyć do pożądanej gęstości. Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut od momentu zawrzenia wody.