Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki małosolne mają swoje wielkie grono zwolenników. Rozumiemy to, bo małosolne są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. Wytrawni smakosze powinni je przygotowywać w domu, tym bardziej że nie jest to trudne. Podajemy dokładny przepis na chrupiące i idealne ogórki małosolne.
Ile soli sypać do zalewy? To bardzo częste pytanie, ale odpowiedź jest prosta: najlepsze ogórki wychodzą, gdy sypiemy łyżkę na każdy litr wody.
Więcej o tajnikach kiszenia ogórków m.in. ile soli sypać do zalewy, jakiej wody używać, ile przypraw i dlaczego, przeczytasz tutaj. Jeśli chcecie zatrzymać smak ogórków małosolnych na dłużej, polecamy przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE PASTERYZOWANE W SŁOJACH.
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych, niewielkich ogórków
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 8 ząbków czosnku
- 4 gałązki kopru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki dokładnie myjemy i układamy je ciasno w słoju lub glinianym naczyniu.
- Naczynie powinno być dokładnie umyte i wyparzone.
- Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki.
- Wrzucamy czosnek i koper.
- Następnego dnia powinny już być gotowe!