Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?

2024-06-03
Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?
Autor: Shutterstock Ogórki małosolne są bardzo łatwe w przygotowaniu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki małosolne mają swoje wielkie grono zwolenników. Rozumiemy to, bo małosolne są dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku. Wytrawni smakosze powinni je przygotowywać w domu, tym bardziej że nie jest to trudne. Podajemy dokładny przepis na chrupiące i idealne ogórki małosolne.

Ile soli sypać do zalewy? To bardzo częste pytanie, ale odpowiedź jest prosta: najlepsze ogórki wychodzą, gdy sypiemy łyżkę na każdy litr wody.

Więcej o tajnikach kiszenia ogórków m.in. ile soli sypać do zalewy, jakiej wody używać, ile przypraw i dlaczego, przeczytasz tutaj. Jeśli chcecie zatrzymać smak ogórków małosolnych na dłużej, polecamy przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE PASTERYZOWANE W SŁOJACH.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych, niewielkich ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 gałązki kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki dokładnie myjemy i układamy je ciasno w słoju lub glinianym naczyniu.
  • Naczynie powinno być dokładnie umyte i wyparzone.
  • Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki.
  • Wrzucamy czosnek i koper.
  • Następnego dnia powinny już być gotowe!
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Redakcja
więcej