Pikle z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką - ciekawe przetwory na zimę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na pikle z kalafiorem to urozmaicenie tradycyjnego przepisu na pikle. W tych piklach w roli głównej występuje kalafior, a dodatkami są: ogórek, marchewka, papryka. Zwyczajowo wykorzystywany do przyrządzania pikli ocet spirytusowy został zastąpiony swoim zdrowszym odpowiednikiem - octem jabłkowym. Ocet jabłkowy sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i poprawia stan naczyń krwionośnych. Wypróbuj przepis na pikle z kalafiorem w swojej kuchni.
SKŁADNIKI
- duży kalafior (70 dag)
 - 4 marchewki
 - 2 szklanki octu jabłkowego
 - kilka małych ogórków kwaszeniaków
 - strąk papryki czerwonej
 - szklanka wody
 - liść laurowy
 - gałązka kopru
 - łyżeczka ziaren pieprzu
 - łyżeczka cukru
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koper opłucz. Wodę zagotuj z łyżeczką soli, cukrem, koprem, liściem laurowym i pieprzem.
 - Wlej ocet, ponownie zagotuj.
 - Kalafior podziel na różyczki, oczyść, umyj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki. Ogórki umyj.
 - Warzywa zalej w garnku wrzątkiem, gotuj 2 minuty, odcedź, przelej na sicie zimną wodą, osącz.
 - Nałóż warzywa do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć. Pasteryzuj 25 minut.