Oryginalne ogórki kwaszone kwaskiem cytrynowym: jędrne, chrupkie, korzenne

Jędrne ogórki kwaszone
Autor: Shutterstock Jędrne i chrupkie ogórki kwaszone kwaskiem cytrynowym
łatwy
45 min
4

Oryginalne ogórki z kwaskiem cytrynowym smakują jak kwaszone, lecz pozostają jędrne i chrupkie. Kwaszone ogórki mają ciekawy smak i rześką jędrność! Zachęcam Cię do wypróbowania tego interesującego przepisu na chrupiące ogórki!

Sprawdzone przepisy na ogórki

Kiszenie, kwaszenie i marynowanie ogórków nie jest trudne i daje mnóstwo satysfakcji. Specjalnie dla Ciebie redaktorki Beszamel.pl przygotowały kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków.

Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki kanapkowe na zimę: przepis na pyszny dodatek do kanapek

Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe

Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę: Jak zrobić ogórki do zupy?

Jeśli jednak pragniesz kisić ogórki w sposób naturalny, to zachęcam do przestudiowania artykułu: 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • baldachy kopru, korzeń chrzanu, liście czarnej porzeczki
  • na marynatę:
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 10 g kwasku cytrynowego
  • 2 główki czosnku
  • 1,5 litra wody
  • oraz
  • 50 g wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyj, zanurz w zimnej wodzie i pozostaw na 30 minut.
  • Odetnij oba końce każdego ogórka. 
  • Do słoja lub słoików, czystych i wyparzonych, włóż koper, chrzan i liście porzeczki.
  • W słoju (słoikach) ułóż ogórki.
  • Do wody dodaj sól, cukier, kwasek cytrynowy i nieobrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze 5 minut. 
  • Gorącą marynatą zalej ogórki. Odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie zlej marynatę z powrotem do garnka i zagotuj.
  • Ponownie zalej gorącą marynatą ogórki. Wlej wódkę. Zamknij słój (słoiki) i dobrze zakręć pokrywkę (pokrywki). 
  • Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu o stabilnej temperaturze. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej