Oryginalne ogórki kwaszone kwaskiem cytrynowym: jędrne, chrupkie, korzenne

Oryginalne ogórki kwaszone kwaskiem cytrynowym: jędrne, chrupkie, korzenne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jędrne i chrupkie ogórki kwaszone kwaskiem cytrynowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oryginalne ogórki z kwaskiem cytrynowym smakują jak kwaszone, lecz pozostają jędrne i chrupkie. Kwaszone ogórki mają ciekawy smak i rześką jędrność! Zachęcam Cię do wypróbowania tego interesującego przepisu na chrupiące ogórki!

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • baldachy kopru, korzeń chrzanu, liście czarnej porzeczki

  • na marynatę:

  • 2 łyżki stołowe soli

  • 2 łyżki stołowe cukru

  • 10 g kwasku cytrynowego

  • 2 główki czosnku

  • 1,5 litra wody

  • oraz

  • 50 g wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyj, zanurz w zimnej wodzie i pozostaw na 30 minut.

  • Odetnij oba końce każdego ogórka. 

  • Do słoja lub słoików, czystych i wyparzonych, włóż koper, chrzan i liście porzeczki.

  • W słoju (słoikach) ułóż ogórki.

  • Do wody dodaj sól, cukier, kwasek cytrynowy i nieobrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj jeszcze 5 minut. 

  • Gorącą marynatą zalej ogórki. Odstaw na 30 minut.

  • Po tym czasie zlej marynatę z powrotem do garnka i zagotuj.

  • Ponownie zalej gorącą marynatą ogórki. Wlej wódkę. Zamknij słój (słoiki) i dobrze zakręć pokrywkę (pokrywki). 

  • Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

  • Przechowuj w ciemnym i suchym miejscu o stabilnej temperaturze. 

Sprawdzone przepisy na ogórki

Kiszenie, kwaszenie i marynowanie ogórków nie jest trudne i daje mnóstwo satysfakcji. Specjalnie dla Ciebie redaktorki Beszamel.pl przygotowały kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków.

Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki kanapkowe na zimę: przepis na pyszny dodatek do kanapek

Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe

Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę: Jak zrobić ogórki do zupy?

Jeśli jednak pragniesz kisić ogórki w sposób naturalny, to zachęcam do przestudiowania artykułu: 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).