Orientalne pikle z białej rzodkwi

Orientalne pikle z białej rzodkwi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Różowe pikle z białej rzodkwi - przysmak, który  pasuje prawie do wszystkiego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Różowe pikle z rzodkwi popularne są na bliskim i dalekim wschodzie. Idealnie pasują do śniadaniowych zestawów z hummusem, grillowanymi warzywami, oliwkami i białym pieczywem. Można również wsadzić je do bułki z falafelem lub podać razem z mięsnymi kotlecikami.

Składniki

  •  1 duża rzodkiew  lub 1 kg rzepy

  • 1 mały burak

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

  • 600 ml wody

  • 200 ml octu

  • 4 łyżki soli

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę zagotować z solą, listkami laurowymi, pieprzem i zielem. Ostudzić i wymieszać z octem.

  • Rzodkiew obrać i pokroić na grube półplasterki. Buraka obrać i pokroić na kilka kawałków.

  • W dużym słoju umieścić rzodkiew, buraka i ząbki czosnku. Zalać płynem i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5