Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sezon na przetwory w pełni, a ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, a ponadto mają mało kalorii i są lekkostrawne. Sprawdź, jak przygotować ogórki kiszone z liśćmi porzeczki. Więcej informacji na temat zasad sztuki kiszenia ogórków znajdziecie tutaj.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
Polecamy również:
Kiszenie ogórków po koreańsku: przepis na kimchi z ogórków
Ogórki z liśćmi dębu - jak kisić?
Kiszone ogórki na zupę: jak zrobić ogórki na zimę do słoików
Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach
Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- 2 główki czosnku
- koper świeży
- chrzan (korzeń i liście)
- sól
- kilka listków czerwonej porzeczki
- ZALEWA: 1 łyżeczka soli na 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki należy dokładnie umyć, a słoiki wyparzyć wrzątkiem.
- Do każdego słoja należy włożyć koper (całe gałązki), korzeń chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz przynajmniej trzy ząbki czosnku.
- Następnie układamy ciasno ogórki i zalewamy je soloną wodą.
- Zamknięte słoje stawiamy dnem do góry.
- Tak przygotowane przetwory przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Kiszone ogórki będą gotowe za około 3 tygodnie.