Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z kurkumą

Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z kurkumą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki kanapkowe to rodzaj marynaty, w której ogórki przed włożeniem do słoików zostały pokrojone w plastry. Wygodna forma, łatwość korzystania i niezrównany smak!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z dodatkiem kurkumy są pyszne, jędrne, apetycznie żółtawe i aromatyczne. Niezbyt ostre, idealnie nadają się na kanapki, bo przed marynowaniem zostały pokrojone na plastry.

Składniki

  • 4 kg ogórków

  • 9 szklanek wody

  • 1 szklanka soli

  • przyprawy: gorczyca, kolendra, ziele angielskie

  • Zalewa:

  • 4 szklanki octu 10%

  • 4 szklanki wody

  • 6 szklanek cukru

  • 1 łyżka kurkumy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyj, osusz i pokrój w podłużne plastry.

  • Zagotuj 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudź i zalej tą mieszanką ogórki. Odstaw na 3 godziny.

  • Po tym czasie odlej sok, który puściły.

  • Do wyparzonych słoików włóż plastry ogórków - im ciaśniej tym lepiej. Do każdego słoika dodaj parę ziarenek ziela angielskiego, po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.

  • Przygotuj marynatę - do garnka wlej i wsyp składniki zalewy: wodę, ocet i cukier oraz łyżkę kurkumy. Zagotuj.

  • Gorącą marynatą zalej ogórki i zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 10 minut od zagotowania wody w garnku ze słoikami. Odstaw do wystudzenia.

Kurkuma należy do roślin imbirowatych. Surowcem leczniczym jest żółta kurkumina. Uważa się, że zmniejsza ona stany zapalne w stawach, działa przeciwzapalnie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Działanie przeciwutleniające tego zioła porównuje się do tego, jakie ma witamina C i E. Kurkumina działa przeciwzapalnie zarówno wtedy, gdy jest stosowana miejscowo w postaci papki, jak i wtedy, gdy przyjmowana jest doustnie. 

Ocena: 2,1