Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami - stary przepis

2021-03-29
Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami
Autor: Shutterstock Kwaszonka z kapusty włoskiej z jabłkami to alternatywa dla tradycyjnej kiszonej kapusty.
łatwy
30 min
4

Zazwyczaj kisimy białą kapustę, ale możliwości jest o wiele więcej. Proponujemy przygotować na zimę kwaszonkę z kapusty włoskiej z jabłkami, jest bardzo smaczne i delikatna, a jabłka dodają je słodkawego posmaku. Samo zdrowie na talerzu.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 kg kapusty włoskiej
  • 1 kg jabłek
  • pęczek kopru
  • 2 papryki
  • 0,5 kg ogórków
  • 100 g soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować, jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, ogórki obrać i pokroić w słupki, koper posiekać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski.
  • Warzywa posolić i wymieszać, ułożyć w garnku i starannie ubić. Przykryć talerzem i płatem płótna i obciążyć. Po czasie burzliwej fermentacji przełożyć do słoików i przechowywać w piwnicy.