Konfitura z czerwonej cebuli: pyszny dodatek do mięs [przepis]

2021-03-29
Konfitura z czerwonej cebuli
Autor: thinkstockphotos.com Niepozorną czerwoną cebulę można łatwo zamienić w nietuzinkowy dodatek do mięs
łatwy
30 min
4

Konfitura z czerwonej cebuli jest bardzo prosta do przyrządzenia, a niebanalnie podkreśli smak mięs i pasztetów. Podajemy sprawdzony przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek
  • 6 łyżek octu balsamico
  • 3 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Żeby się zarumienił,a pod koniec smażenia można zwiększyć ogień.
  • W trakcie smażenia dodać drobno posiekany czosnek i roztarty w palcach tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Do miękkiej cebuli dodać miód i polać octem balsamicznym. Poddusić chwilę na patelni do odparowania. Gotowe!