Dżem z tamarillo: przepis na egzotykę w twojej spiżarni
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Dżem z tamarillo nie ma sobie równych. Jego niezrównany słodko-kwaśny smak zabiera nas w podróż do krainy słońca i wiecznej zabawy. Tamarillo jada się na słodko i na ostro, bo łączy w sobie właściwości owocu i warzywa. Dżem z tamarillo to wykwintny dodatek do ciast i tostów, można go też wykorzystać przygotowując sosy do pieczonego mięsa.
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych tamarillos
- 1 szklanka wody
- 3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tamarillo umyć, usunąć ogonki, przeciąć na pół, posiekać.
- Do dużego garnka z grubym dnem wrzucić tamarillo razem z sokiem, który z nich wypłynął. Dodać cukier oraz pozostałe dodatki. Dżem doprowadzić do wrzenia, a potem zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 30 minut.
- W tym czasie wyparzyć słoiki i pokrywki, zanurzając je we wrzątku i studząc.
- Usunąć z dżemu pianę, zamieszać, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 45-55 minut, aż zgęstnieje.
- Gorący dżem z tamarillo przełożyć do słoików, zakręcić.
- Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturą na 150°C i ogrzewać do momentu, aż pokrywki lekko się wybrzuszą. Wyłączyć piekarnik i pozostawić słoiki do wystygnięcia.
- Gotowy słoiki z dżemem z tamarillo opisać, naklejając nalepki lub obwiązując pokrywki sznurkiem z bilecikiem.