Czosnkowe pikle z ogórków: bombowy przepis na marynowane ogórki

Czosnkowe pikle z ogórków: bombowy przepis na marynowane ogórki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące ogórki marynowane z czosnkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czosnkowe pikle z ogórków to bombowy przepis na marynowane ogórki! Marynowane ogórki z czosnkiem są najsmaczniejsze na świecie i po prostu niesamowite! Zapraszam koniecznie przygotujcie pikle z ogórków w tym sezonie. Szkoda, że ​​nie można przenieść aromatu przez ekran monitora, od razu pobieglibyście po ogórki.

Składniki

  • 4 kg ogórków

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka octu 10%

  • 1 szklanka oleju roślinnego

  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego

  • 1 łyżka gorczycy w ziarnach

  • 2 łyżki stołowe soli

  • 3 główki czosnku

  • koper z kwiatostanami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyć, przełożyć do miski z zimną wodą i zostawić na 3 godziny.

  • Następnie obciąć oba końce każdego ogórka i przekroić wzdłuż na 4 części.

  • Czosnek rozdrobnić w dowolny sposób. Można przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno nożem lub w malakserze.

  • Połączyć olej roślinny, sól, cukier, pieprz i ocet. Nie trzeba marynaty gotować.

  • Marynatę wymieszać z ogórkami i czosnkiem. Pozostawić na 6-8 godzin. Najlepiej na noc.

  • Na dno czystych, wyparzonych słoików włożyć po kwiatostanie kopru.

  • Marynowane ogórki ułożyć pionowo w słoikach, zamknąć słoiki pokrywkami.

  • Wstawić słoiki do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia wody otaczającej słoiki. Gotować jeszcze 10 minut od momentu zagotowania wody. Wyjąć i pozostawić na blacie do całkowitego ostygnięcia.

  • Taką sałatkę można także zjeść natychmiast bez sterylizacji.

Przydatne wskazówki pasteryzacji

Pasteryzacja jest metodą konserwacji przetworów w temperaturze w przedziale 75-100°C. Wysoka temperatura niszczy bakterie i grzyby. Pasteryzacja zachowuje wartości odżywcze w utrwalanym produkcie i nie pozbawia go charakterystycznego smaku i zapachu.

Wszystkie tajemnice wyjaśniamy w artykule Jak pasteryzować przetwory: w słojach twist off, wek i butelkach?

Więcej wskazówek znajdziesz również w artykule Pasteryzacja na sucho i na mokro: w piekarniku, garnku lub zmywarce

Sprawdzone przepisy na ogórki

Kiszenie, kwaszenie i marynowanie ogórków nie jest trudne i daje mnóstwo satysfakcji. Specjalnie dla Ciebie przygotowałyśmy kilka sprawdzonych przepisów na przetwory z ogórków.

Jak zrobić ogórki małosolne? Top 5 najlepszych przepisów na wczesne kwaszeniaki

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki kanapkowe na zimę: przepis na pyszny dodatek do kanapek

Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe

Ogórki tarte na zupę ogórkową na zimę: Jak zrobić ogórki do zupy?

Jeśli jednak pragniesz kisić ogórki w sposób naturalny, to zachęcamy Cię do przestudiowania artykułu: 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).