Cukinia kiszona - jak zrobić?
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Kiszone warzywa nie tracą składników mineralnych, ani witamin. Mało tego! Ilość zawartej w nich witaminy C i tych z grypy B jeszcze się podwaja. Wypróbuj zatem przepis na kiszoną cukinię.
Sprawdź też:
Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?
Marynowana na słodko cukinia jak ananas
Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie umyć w gorącej wodzie i odkroić końcówki.
- Małe można kisić w całości, większe trzeba pokroić na 3-4-centymetrowe kawałki.
- Koper umyć i rozdzielić na pojedyncze łodyżki.
- Chrzan umyć, obrać i pokroić na 2-centymetrowe kawałki.
- Na dno każdego słoika włożyć gałązkę kopru i 2 kawałki chrzanu, a następnie poukładać ciasno cukinie. Na wierzchu znowu ułożyć koper i chrzan.
- W letniej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.
- Zalać cukinie w słoikach, zakręcić szczelnie.
- Gdy się ukisi (dwa tygodnie), pasteryzować 15 minut w piekarniku w temperaturze 90 st.
- Cukinie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.