Sardynki smażone

2021-03-29
Sardynki smażone
Autor: Shutterstock Smażone sardynki przypomną nam wakacje nad Morzem Śródziemnym i Czarnym
łatwy
30 min
4

Smażone sardynki to pyszna przekąska z drobnych rybek. Idealna na spotkanie towarzyskie, do białego wina. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mrożonych sardynek w całości
  • 8 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sardynki bez rozmrażania, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące.
  • Smażymy na gorącym oleju po 3 minuty z każdej strony.
  • Podajemy z cząstkami cytryny, którą wyciskamy bezpośrednio na smażone rybki.