Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky

2021-03-29
Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky
Autor: Shutterstock Powidła idealne na prezent
łatwy
45 min
4

Zjawiskowe powidła śliwkowe z whisky to idealny prezent. Warto już teraz o nie się postarać. Czemu zjawiskowe? Bo gdy jesz te powidła, to najpierw czujesz słodycz, potem lekką kwasowość, którą porywa rozgrzewający cynamon, a potem dopiero czujesz coś jeszcze, coś nieokreślonego, co czyni te powidła pokarmem bogów. To coś to smak whisky, która nadaje powidłom głębi. 

 

Własnoręcznie przygotowane smaczne prezenty są zawsze mile widziane. Jak zrobić domową nalewkę z whisky dowiesz się tutaj

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg dojrzałych, słodkich, ciemnoniebieskich śliwek pozbawionych pestek, na przykład odmiany węgierka
  • 1 kg cukru żelującego, kupisz go w każdym sklepie, a jeśli nie to weź 1 kg zwykłego drobnego cukru oraz 2 łyżeczki pektyny
  • 100 ml whisky, bez paniki, cały alkohol podczas gotowania odparuje, zostanie tylko smak
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw umyj i wyparz słoiki. Będziesz potrzebować 3-5 słoików. Umyte i wysuszone słoiki, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C i pozostaw tam na 15 minut. W ten sposób wyparzysz słoiki.
  • Śliwek potrzeba jakieś 2,5 kg. Kup więcej, umyj, przekrój na pół i usuń pestkę, nadwyżki zjesz ze smakiem. Wypestkowanych śliwek potrzeba 2 kg.
  • Śliwki zblenduj na puree. Lub bardzo drobno posiekaj, ale to wyczerpujące.
  • Puree ze śliwek przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier, whisky i cynamon. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  • Gdy powidła zagotują się, zmniejsz ogień i pozwól im gotować się jeszcze 4-6 minut.
  • Zdejmij garnek z ognia, usuń pianę z powierzchni powideł.
  • Powidłami napełnij czyste słoiki do maksymalnej wysokości, pozostawiając niewiele miejsca do pokrywki. Zakręć dobrze.
  • Słoiki postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.