Zdrowy dżem z kaliny koralowej

2021-03-29
Zdrowy dżem z kaliny koralowej
Autor: Shutterstock Oryginalny w smaku dżem z kaliny koralowej o działaniu wzmacniającym
łatwy
60 min
4

Dżem z kaliny koralowej (łac. Viburnum opulus L.) jest smaczny i bardzo zdrowy. W medycynie ludowej uważa się go za środek wzmacniający organizm. Jego działanie przypisuje się obecności prowitaminy A, witaminy C i P. Warto po niego sięgać w okresie przeziębień i grypy. Kalina zawiera dużo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Jej owoce są gorzkawe, ale po przemrożeniu tracą swoją gorycz. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na 2 słoiki po 300 ml:
  • 500 g owoców kaliny koralowej
  • 500 g cukru
  • 250 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce kaliny koralowej przebrać, usunąć szypułki, zapakować w szczelne opakowanie lub woreczek polietylenowy i włożyć do zamrażarki na 48 godzin.
  • Z cukru i wody przygotować syrop.
  • Do wrzącego syropu dodać przemrożone owoce.
  • Zagotować, gdy dżem zawrze, gotować jeszcze 30 minut, często mieszając.
  • Dżem przetrzeć przez sito.
  • Otrzymany przecier ponownie doprowadzić do wrzenia.
  • Gorący dżem wlać do umytego, wyparzonego i suchego słoika. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Podawać do herbaty.