Wytrawna konfitura z aronii - podajemy dobry przepis!

Wytrawna konfitura z aronii - podajemy dobry przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wytrawna konfitura z aronii prosto z piekarnika? Czemu nie!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 200 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wytrawna konfitura z aronii z dodatkiem przyprawy piernikowej to intrygująca uczta kulinarna. Podajemy dobry przepis dla tych, którym sok z aronii, dżem i aroniówka się nieco "przejadły". Zachęcamy  by  poeksperymentować z bardzo zdrową aronią.

Składniki

  • 1,5 kg owoców aronii

  • 500 g cukru

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

  • 1 grejpfrut

  • 1 cytryna

  • pół szklanki czystej wódki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce aronii umyć i dobrze osączyć na sicie.

  • Cytrusy obrać ze skórki, usunąć włókna i podzielić na małe cząstki.

  • Całość wymieszać i wsypać do dużego płaskiego naczynia do zapiekania.

  • Posypać cukrem waniliowym, cukrem i przyprawą do piernika.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 150 st. C i zapiekać (ale nie mieszać) przez ok. 3 godziny, aż zdecydowanie zgęstnieje.

  • Wyjąć z piekarnika, wymieszać z wódką i przełożyć gorące do czystych, suchych słoików. Nie trzeba pasteryzować.

Ocena: 2,3