Przepis na węgierki w occie. Jak przyrządzić, ile octu dodać?
      2021-09-16
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Śliwki to niezwykle smaczne owoce. Istnieje aż 6 tysięcy ich odmian tych, jednak my najchętniej sięgamy po węgierki. Śliwki są źródłem witamin A, C, E, B6, K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory na zimę. Sprawdź, jak zrobić pyszne węgierki w occie - świetny dodatek do mięs i sałatek.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć, odsączyć i ponakłuwać wykałaczką.
 - Do garnka wlać wodę z octem, dodać cukier, przyprawy i śliwki.
 - Zagotować, przełożyć do słoików i odstawić na 24 godziny.
 - Następnego dnia zlać zalewę do garnka, zagotować i znów zalać śliwki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzy razy.
 - Ostatniego dnia po zagotowaniu zalewy wlać ją do słoików, słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.
 
Dlaczego warto jeść śliwki?