Pyszna marmolada z pigwy i jabłek [przepis]

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
przepisy_na_smakowite_przetwory_z.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marmoladę z pigwy można przygotować łatwiej niż klasyczny dżem
łatwy
40 min
4

Pigwa wygląda jak wielka, żółta gruszka. Niestety, jest zbyt twarda i kwaśna, by jeść ją na surowo. Za to doskonale nadaje się na przetwory. Podajemy przepis na pyszną marmoladę z pigwy i jabłek - w sam raz na zimę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 kg słodkich jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka oraz pigwy umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody.
  • Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił.
  • Pod koniec podgrzewania można do masy dodać skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny lub pomarańczy. Wówczas marmolada z pigwy nabierze ładnego aromatu.
  • Gotową przełożyć do gorących słoików, zamknąć i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Dagmara Kijanowska