Przepisy na przetwory: powidła z jabłek
2021-08-17
średni
60 min
4
Jabłka można jeść na wiele sposobów - prosto z drzewa, zapiekane czy suszone. Doskonale nadają się też na przetwory. Można z nich przygotować aromatyczne powidła. Podajemy sprawdzony przepis na powidła z jabłek.
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek
- 20 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, obierz i pokrój, usuwając gniazda nasienne. Dodaj trochę wody i poszatkuj.
- Tak przygotowaną masę przełóż do płaskiego rondla i odparuj nadmiar wody. Mieszaj jabłka, aż staną się gęste. Pod koniec gotowania dodaj cukier.
- Gorące powidła nakładaj po brzegi do wygotowanych słoików i od razu zamknij. Słoiki ustaw dnem do góry.
- Tak przygotowane przetwory z jabłek najlepiej spożyć w ciągu 12 miesięcy. Później powidła z jabłek mogą stracić walory smakowe i ładny kolor.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?