Bombolki

Bombolki, fuczki, ruchańce - życie nabiera smaku

Bombolki, fuczki, ruchańce - co kryje się pod tymi nazwami? Jeśli twoje skojarzenia wiodą Cię do... kuchni, to masz rację. To nazwy regionalnych rarytasów, na punkcie których twoje zmysły oszaleją. Najlepiej ich smaki poznawać podczas wakacyjnych eskapad. Gdzie więc się wybrać, aby spróbować parzybrodę, gdzie podają dzyndzałki, a gdzie w menu można spotkać chuda jewę? Podpowiadamy!

Bombolki

Bombolki to puszyste bciasteczka drożdzowe z Podhala

więcej...
foto: Shutterstock
Chuda jewa

Chuda jewa

Chuda jewa to tradycyjna zupa na maślance przygotowywana na Śląsku Cieszyńskim.

więcej...
foto: Shutterstock
Fuczki

Fuczki

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty, których spróbujesz, gdy rzucisz wszystko i pojedziesz w Bieszczady.

więcej...
foto: Shutterstock
Dzyndzałki

Dzyndzałki

Dzyndzałki to mięsny przysmak z Warmii.

więcej...
foto: Shutterstock
Parzybroda

Parzybroda

Parzybroda to wielkopolska zupa na bazie ziemniaków i kapusty.

więcej...
foto: Shutterstock
Anielskie ruchańce

Anielskie ruchańce

Anielskie ruchańce to puszysty przysmak z Aniołowa na Warmii.

więcej...
foto: Shutterstock
Fizioły

Fizioły

Krakowskie fizioły, czyli fasola duszona z suszonymi śliwkami i boczkiem.

więcej...
foto: thinkstockphotos.com
Pokuczaj

Pokuczaj

Pokuczaj, czyli warmińskie kulki z mielonego mięsa.

więcej...
foto: Shutterstock
Mozgoł

Mozgoł

Mozgoł to  śląskie danie z ziemniaków i kapusty.

więcej...
foto: Shutterstock
podziel się
Bombolki
Chuda jewa
Fuczki czyli placuszki z kiszonej kapusty
Dzyndzałki z mięsem: pierogi z restauracji Smaki Mazur w Mrągowie
Zupa parzybroda: SPRAWDZONY PRZEPIS
Anielskie ruchańce: przepis na drożdżowe racuchy z Warmii
Wigilijna fasola ze śliwkami: przepis Ewy Wachowicz
Pokuczaj
Ciap kapusta to pyszne danie kuchni śląskiej.
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
email