Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek: idealna na zimę

2021-03-29
marmolada-z-pieczonych-jablek-dyni-i-porzeczek.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do marmolady możemy dodać dowolne porzeczki - czarne, czerwone lub białe
średni
40 min
4

Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż produkty, które można kupić w sklepie. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.

Dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem

Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki

Konfitura porzeczkowo-kokosowa

Dżem gruszkowo-porzeczkowy

Dżem z białych porzeczek

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 1/2 kg borówek lub porzeczek
  • 1/2 kg dyni
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 3/4 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito.
  • Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać.
  • Porzeczki przebierz, opłucz na sicie.
  • Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp porzeczki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając.
  • Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli.
  • Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.