Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek: idealna na zimę

Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek: idealna na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do marmolady możemy dodać dowolne porzeczki - czarne, czerwone lub białe

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż produkty, które można kupić w sklepie. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg jabłek

  • 1/2 kg borówek lub porzeczek

  • 1/2 kg dyni

  • 1/2 szklanki soku z jabłek

  • 3/4 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito.

  • Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać.

  • Porzeczki przebierz, opłucz na sicie.

  • Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp porzeczki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając.

  • Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli.

  • Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.

Ocena: 0