Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura truskawkowa z dodatkiem niecodziennych przypraw jest pyszna i niezwykle aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym jest wyrafinowana i elegancka. Ocet balsamiczny podkreśla słodycz truskawek i nadaje im głębi. Zielony pieprz podkręca smak i aromat. Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem i octem balsamicznym to doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin. 

Polecamy także: Dżem truskawkowy bez konserwantów: przepis na naturalny dżem [WIDEO]

Składniki

  • 1 kg truskawek

  • 80 dag cukru białego

  • 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)

  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.

  • Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.

  • Wsypać cukier, wymieszać, doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać zmielony pieprz i ocet balsamiczny.

  • Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.

  • Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!

Ocena: 3