Klasyczny dżem z pigwy domowej roboty

Klasyczny dżem z pigwy domowej roboty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tradycyjna receptura na dżem z pigwy wraca do łask

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pigwa to znakomitym surowiec do sporządzania dżemów. Jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B oraz prowitaminę A. Zawiera też cukry i składniki mineralne: magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź. Warto więc mieć w domowej spiżarni dżem z pigwy. Podajemy prosty, klasyczny przepis.

Składniki

  • 2 kg owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • sok z 1 cytryny

  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić na małe kawałki.

  • Wrzucić do garnka, zalać wodą z cytryną i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka.

  • Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  • Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Ocena: 2,6