Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami

Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Najpyszniejsze pomidory i jabłka są do kupienia mniej więcej w tym samym czasie - warto więc przygotować z nich owocowy keczup

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 260 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Podajemy przepis na pyszny keczup jabłkowy. Klasyczny keczup z pomidorów to przyprawa uniwersalna. Warto jednak nieco poeksperymentować. Dużą popularność cieszy się keczup śliwkowy, jednak można go też przygotować z wykorzystaniem jabłek.

Składniki

  • 2 kg pomidorów

  • 0,5 kg jabłek

  • 200 g marchwi

  • 150 g selera

  • 150 g pietruszki

  • 250 g cebuli

  • łyżka zmielonego kminku

  • 50 g musztardy

  • po 10 g pieprzu i słodkiej papryki

  • 2 sproszkowane liście laurowe

  • 4 sproszkowane goździki

  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

  • 200 ml octu 10 proc.

  • 3 łyżki soli

  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa umyć i zetrzeć na tarce, jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i drobno pokroić.

  • Dodać przyprawy i w kamiennym garnku lub szklanej misce (nie może być metalowa!) odstawić na dobę.

  • Następnego dnia gotować na małym ogniu przez 4 godziny, często mieszając. Przetrzeć przez gęste sito.

  • Ponownie przelać do garnka i powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać koncentrat pomidorowy.

  • Gorący keczup przelewać do wysterylizowanych w piekarniku, suchych, gorących słoików. Zakręcić i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.

Ocena: 2,7