Dżem gruszkowo-porzeczkowy: idealny także do mięsa

2021-03-29
Dżem gruszkowo-porzeczkowy: idealny także do mięsa
Autor: thinkstockphotos.com Proponujemy przepis na dżem gruszkowo-porzeczkowy o oryginalnym smaku
średni
180 min
4

Słodycz gruszki i orzeźwiająca kwaskowość czerwonych porzeczek - takie połączenie może być tylko smaczne! Proponujemy przepis na niebanalną konfiturę gruszkowo-porzeczkową. To świetna inspiracja na sezonowe przetwory.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki

Konfitura porzeczkowo-kokosowa

Domowy dżem z czarnej porzeczki

Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a porzeczki obrać z szypułek i wrzucić do gruszek. Dodać wodę i całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Gdy część soku odparuje, dodać cukier i gotować, aż dżem stanie się dość gęsty i będzie spływał z łyżki dużymi grudkami.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić je i i pasteryzować przez 20 minut od zagotowania się wody.