Dżem gruszkowo-porzeczkowy: idealny także do mięsa
2021-03-29
średni
180 min
4
Słodycz gruszki i orzeźwiająca kwaskowość czerwonych porzeczek - takie połączenie może być tylko smaczne! Proponujemy przepis na niebanalną konfiturę gruszkowo-porzeczkową. To świetna inspiracja na sezonowe przetwory.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
Konfitura porzeczkowo-kokosowa
Domowy dżem z czarnej porzeczki
Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek
SKŁADNIKI
- 2 kg gruszek
- 500 g czerwonych porzeczek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 cytryny
- 50 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, a porzeczki obrać z szypułek i wrzucić do gruszek. Dodać wodę i całość gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gdy część soku odparuje, dodać cukier i gotować, aż dżem stanie się dość gęsty i będzie spływał z łyżki dużymi grudkami.
- Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić je i i pasteryzować przez 20 minut od zagotowania się wody.