Domowa konfitura z derenia – zapomniany przysmak o niezwykłym smaku i właściwościach

Domowa konfitura z derenia jadalnego - dobry przepis
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Domowa konfitura z derenia jest nie tylko smaczna i łatwa do przygotowania, ale też bardzo zdrowa
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dereń jadalny to owoc, który zaskakuje smakiem i właściwościami. Przypomina połączenie żurawiny z wiśnią, a do tego wzmacnia odporność i wspomaga trawienie. Z jego owoców powstaje wyjątkowa konfitura – słodko-kwaśny rarytas, który warto mieć w spiżarni.

Domowa konfitura z derenia - zdrowy i pyszny rarytas

Dereń od wieków był ceniony w medycynie ludowej i kuchni, ale dziś powoli wraca do łask. To właśnie z niego dawniej robiono przetwory, nalewki i soki, które uchodziły za naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Współczesna kuchnia coraz chętniej sięga po ten owoc, doceniając nie tylko jego wyjątkowy smak, ale i bogactwo witaminy C, antyoksydantów oraz naturalnych kwasów organicznych.

Konfitura z derenia to prawdziwy przysmak – ma głęboki, rubinowy kolor i intensywny aromat, a jej słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się zarówno z deserami, jak i wytrawnymi potrawami. Można ją podawać do naleśników, ciast, ale też do serów czy mięs, gdzie nadaje potrawom oryginalnego charakteru. Przygotowanie takiej konfitury nie jest trudne, a efekt zachwyci każdego miłośnika domowych przetworów.

Domowa konfitura z derenia jest niezwykle uniwersalna. Możesz posmarować nią świeżą bułkę lub dodać do owsianki, by nadać jej owocowej świeżości. Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do kruchych ciasteczek czy rolady biszkoptowej. W wersji wytrawnej idealnie podkreśli smak pieczonej kaczki, dziczyzny albo serów pleśniowych. To właśnie ta wszechstronność sprawia, że konfitura z derenia to przetwór, którego naprawdę warto spróbować.

Konfitura z derenia rzadko jest mocno żelowa (z uwagi na niską zawartość pektyny w owocu), dlatego jeśli zależy nam na bardziej stabilnej konsystencji konfitury, do derenia warto dodać naturalny (pektyna) lub sztuczny zagęszczacz albo gruszki (na 2 kg derenia około 0,5 kg gruszek).

SKŁADNIKI

  • 2 kg owoców derenia
  • 2 szklanki wody
  • 2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzały dereń należy umyć i wydrylować (jest to niestety dość czasochłonne). Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać do niej cukier. Gotować do momentu uzyskania cukrowego syropu.
  • Następnie wsypać dereń. Całość doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu przez około 5 minut. Wystudzić i odstawić na jeden dzień.
  • Po tym czasie ponownie zagotować (szybko) i smażyć na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce będą szkliste. W czasie smażenia warto mieszać całość jedynie kolistym ruchem garnka, a nie łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Beszamel - Dereń jadalny: co to za roślina?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej