Domowa konfitura z derenia jadalnego - dobry przepis
2024-09-02
średni
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dereń jadalny to mały owoc pestkowy, który wyglądem przypomina żurawinę, a smakiem zbliżony jest do wiśni. Bogaty w witaminę C i antyoksydanty, wspomaga trawienie. Doskonale nadaje się do przetworów, takich jak konfitury. Jak zrobić konfiturę z derenia jadalnego? Oto prosty przepis.
Konfitura z derenia rzadko jest mocno żelowa (z uwagi na niską zawartość pektyny w owocu), dlatego jeśli zależy nam na bardziej stabilnej konsystencji konfitury, do derenia warto dodać naturalny (pektyna) lub sztuczny zagęszczacz albo gruszki (na 2 kg derenia około 0,5 kg gruszek).
SKŁADNIKI
- 2 kg owoców derenia
- 2 szklanki wody
- 2 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dojrzały dereń należy umyć i wydrylować (jest to niestety dość czasochłonne). Wodę doprowadzić do wrzenia i dodać do niej cukier. Gotować do momentu uzyskania cukrowego syropu.
- Następnie wsypać dereń. Całość doprowadzić do zagotowania i trzymać na ogniu przez około 5 minut. Wystudzić i odstawić na jeden dzień.
- Po tym czasie ponownie zagotować (szybko) i smażyć na małym ogniu, aż do momentu, gdy owoce będą szkliste. W czasie smażenia warto mieszać całość jedynie kolistym ruchem garnka, a nie łyżką. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Beszamel - Dereń jadalny: co to za roślina?