Czereśnie marynowane w zalewie octowej z cynamonem i goździkami

Czereśnie marynowane w zalewie octowej z cynamonem i goździkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czereśnie marynowane z cynamonem i goździkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nieco nieoczywisty, ale bardzo smaczny sposób na przygotowanie czereśni w słoikach na zimę. Czereśnie marynowane w zalewie octowej sprawdza się jako przystawka, dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Są pyszne, słodycz owoców znakomicie równoważy cierpkość octu, a do tego pachną przyprawami korzennymi. Marynowane czereśnie to oryginalny pomysł na przygotowanie przetworów z tych pysznych owoców.

Składniki

  • 1 kg czereśni

  • 2 szklanki wody

  • 2 szklanki cukru

  • 1/4 szklanki octu 10%

  • 8 goździków

  • kawałek kory cynamonu

  • skórka z 1 cytryny

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie umyć i ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć 2 goździki, kawałek cynamonu i kawałek skórki z cytryny.

  • Wodę zagotować z cukrem, szczyptą soli i octem. Gorącą zalewą napełnić słoiki z owocami. Zakręcić i pasteryzować 15 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3