Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie: stary, sprawdzony przepis

Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie: stary, sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W sezonie grzybowym warto przygotować z grzybów zaprawy na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby leśne pasteryzowane w słonej zalewie to idealny sposób ich przechowania. Przed użyciem wystarczy grzyby odcedzić, a następnie przygotować z nich  sos śmietanowy  – doskonały do  mięs, ziemniaków czy makaronów.

Składniki

  • 1 kg grzybów

  • 15 dag cebuli

  • kilka ziaren pieprzu i listków laurowych

  • 1/2 litra wody

  • 2 dag soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyczyszczone i wypłukane grzyby zalać wodą, krótko obgotować i odcedzić.

  • Pokroić na paski.

  • Cebulę pokroić w talarki, zalać wodą i zagotować razem z solą i przyprawami,

  • W umytych i wyparzonych słoikach  układać grzyby z cebulą, zalać solanką do 3/4 wysokości.

  • Pasteryzować dwukrotnie - najpierw jedną godzinę, a po upływie doby powtórnie, przez 30 minut.

Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 4