Zupa krem z pietruszki i gruszek: gorąca porcja witamin
      2021-03-31
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Krem z pietruszki i gruszki to dowód na to, że pietruszka nigdy nie jest nudnym warzywem. W połączaniu z gruszką i prażonymi migdałami zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Podajemy przepis na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki i gruszek.
SKŁADNIKI
- pół kilo korzeni pietruszki (około 5-6 sztuk)
 - 2 średnie gruszki
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - pół litra bulionu drobiowego
 - 2-3 łyżki śmietany
 - migdały
 - przyprawy: pieprz i sól do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa i owoce dokładnie umyj i obierz. Pietruszkę zetrzyj na tarce, a gruszki pokrój w kostkę.
 - Następnie rozgrzej w garnku oliwę i dodaj do niej rozdrobnioną pietruszkę oraz pokrojone gruszki. Duś pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.
 - Potem wlej bulion do garnka (ale tylko tyle, żeby przykrył pietruszkę i gruszki) i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut.
 - W tym czasie upraż na patelni migdały.
 - Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj. Dopraw przyprawami.
 - Zupę podawaj posypaną migdałami.