Zupa krem z pietruszki i gruszek: gorąca porcja witamin

2018-04-05
Krem z pietruszki i gruszki
Autor: Shutterstock Słodko-wytrawny smak pietruszki tworzy idealny duet z owocową nutą gruszek w tym wybornym kremie
łatwy
30 min
4

Krem z pietruszki i gruszki to dowód na to, że pietruszka nigdy nie jest nudnym warzywem. W połączaniu z gruszką i prażonymi migdałami zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Podajemy przepis na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki i gruszek.

Składniki

pół kilo korzeni pietruszki (około 5-6 sztuk)

2 średnie gruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

pół litra bulionu drobiowego

2-3 łyżki śmietany

migdały

przyprawy: pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Warzywa i owoce dokładnie umyj i obierz. Pietruszkę zetrzyj na tarce, a gruszki pokrój w kostkę.

Następnie rozgrzej w garnku oliwę i dodaj do niej rozdrobnioną pietruszkę oraz pokrojone gruszki. Duś pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.

Potem wlej bulion do garnka (ale tylko tyle, żeby przykrył pietruszkę i gruszki) i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut.

W tym czasie upraż na patelni migdały.

Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj. Dopraw przyprawami.

Zupę podawaj posypaną migdałami.