Zupa krem z pietruszki i gruszek: gorąca porcja witamin

Krem z pietruszki i gruszki
Autor: Shutterstock Słodko-wytrawny smak pietruszki tworzy idealny duet z owocową nutą gruszek w tym wybornym kremie
łatwy
30 min
4

Krem z pietruszki i gruszki to dowód na to, że pietruszka nigdy nie jest nudnym warzywem. W połączaniu z gruszką i prażonymi migdałami zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Podajemy przepis na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki i gruszek.

SKŁADNIKI

  • pół kilo korzeni pietruszki (około 5-6 sztuk)
  • 2 średnie gruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół litra bulionu drobiowego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • migdały
  • przyprawy: pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa i owoce dokładnie umyj i obierz. Pietruszkę zetrzyj na tarce, a gruszki pokrój w kostkę.
  • Następnie rozgrzej w garnku oliwę i dodaj do niej rozdrobnioną pietruszkę oraz pokrojone gruszki. Duś pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.
  • Potem wlej bulion do garnka (ale tylko tyle, żeby przykrył pietruszkę i gruszki) i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut.
  • W tym czasie upraż na patelni migdały.
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj. Dopraw przyprawami.
  • Zupę podawaj posypaną migdałami.