Zupa krem z pietruszki i gruszek: gorąca porcja witamin
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Krem z pietruszki i gruszki to dowód na to, że pietruszka nigdy nie jest nudnym warzywem. W połączaniu z gruszką i prażonymi migdałami zachwyci nawet najwybredniejszych smakoszy. Podajemy przepis na rozgrzewającą zupę krem z pietruszki i gruszek.
SKŁADNIKI
- pół kilo korzeni pietruszki (około 5-6 sztuk)
- 2 średnie gruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół litra bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki śmietany
- migdały
- przyprawy: pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa i owoce dokładnie umyj i obierz. Pietruszkę zetrzyj na tarce, a gruszki pokrój w kostkę.
- Następnie rozgrzej w garnku oliwę i dodaj do niej rozdrobnioną pietruszkę oraz pokrojone gruszki. Duś pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie.
- Potem wlej bulion do garnka (ale tylko tyle, żeby przykrył pietruszkę i gruszki) i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut.
- W tym czasie upraż na patelni migdały.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i zmiksuj. Dopraw przyprawami.
- Zupę podawaj posypaną migdałami.