Dietetyczna zupa z jabłkowo-różana
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Dietetyczne zupy nie zawsze muszą być nudne i mało ciekawe, czego przykładem może być proponowana przez nas zupa owocowa. Sprawdź przepis na nietypową zupę z jabłek i wywaru z róży.
Opracowane na podstawie książki "Wybierz swoją dietę" Zbigniew Wróbel
SKŁADNIKI
- 300 g surowych owoców róży
- 1 l wody
- pół kg lekko kwaskowatych jabłek
- filiżanka słodkiej śmietany (może być roślinna)
- łyżeczka mąki
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce róży myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem. Następnie przecedzamy i mocno odciskamy.
- Tak samo postępujemy z jabłkami. Po ugotowaniu jabłka przecieramy aż do uzyskania wywaru, który zagęszczamy śmietanką i mąką.
- Całość powtórnie gotujemy. Następnie wlewamy wywar z róży, słodzimy do smaku i natychmiast podajemy z grzankami lub ugotowanym osobno makaronem.