Dietetyczna zupa z jabłkowo-różana

Zupa z jabłek i róży
Autor: Shutterstock Zupa z jabłek z wywarem z róży jest pyszna, niskokaloryczna i oryginalna.
łatwy
30 min
4

Dietetyczne zupy nie zawsze muszą być nudne i mało ciekawe, czego przykładem może być proponowana przez nas zupa owocowa. Sprawdź przepis na nietypową zupę z jabłek i wywaru z róży.

Opracowane na podstawie książki "Wybierz swoją dietę" Zbigniew Wróbel

SKŁADNIKI

  • 300 g surowych owoców róży
  • 1 l wody
  • pół kg lekko kwaskowatych jabłek
  • filiżanka słodkiej śmietany (może być roślinna)
  • łyżeczka mąki
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce róży myjemy, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na silnym ogniu pod przykryciem. Następnie przecedzamy i mocno odciskamy.
  • Tak samo postępujemy z jabłkami. Po ugotowaniu jabłka przecieramy aż do uzyskania wywaru, który zagęszczamy śmietanką i mąką.
  • Całość powtórnie gotujemy. Następnie wlewamy wywar z róży, słodzimy do smaku i natychmiast podajemy z grzankami lub ugotowanym osobno makaronem.