Ania Lewandowska ma swój patent na chłodnik. Jest pyszny, zdrowy i niskokaloryczny

chłodnik z ogórka i cukinii Ani Lewandowskiej
Autor: Shutterstock Tak Ania Lewandowska robi pyszny i zdrowy chłodnik. Zamiast buraków wykorzystuje inne warzywa.
łatwy
10 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ania Lewandowska od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami, które wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem, ale i pozytywnym wpływem na zdrowie. Ostatnio pokazała, jak zrobić pyszny i zdrowy chłodnik. Trenerka nie wykorzystuje jednak buraków, a wybiera inne zdrowe i niskokaloryczne warzywa. Zobaczcie, jak Ania Lewandowska robi pyszny i dietetyczny chłodnik.

Z czego Ania Lewandowska robi chłodnik?

Aby przyrządzić pyszny domowy chłodnik według przepisu Anny Lewandowskiej potrzebne są proste i niedrogie produkty. Lista składników jest krótka i znalazło się na niej tylko pięć artykułów oraz dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Składniki bez trudu można kupić w prawie każdym sklepie, a młode warzywa piętrzą się na bazarowych straganach.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy chłodnik, tak jak przyrządza go Ania Lewandowska? Na liście niezbędnych produktów znalazły się takie składniki jak:

  • cukinia
  • świeży zielony ogórek
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • koperek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak Ania Lewandowska robi chłodnik?

Pyszny i lekki jak chmurka chłodni z ogórka i cukinii, na który przepis opracowała znana i lubiana trenerka, nie jest trudny. Dodatkową zaletą tego pysznego dnia jest to, że dietetyczny chłodnik robi się dosłownie w 10 minut. Warto jednak schłodzić go w lodówce. Dzięki temu składniki się połączą, a zimny chłodnik przyjemnie orzeźwi w upalny dzień.

Jak więc przyrządzić pyszny i zdrowy chłodnik z ogórka i cukinii według sprawdzonego przepisu Ani Lewandowskiej? To tylko kilka banalnych kroków, które nie zajmą więcej niż 10 minut.

  • 1. krok – starcie na tarce ogórka i cukinii, zasolenie i odstawienie na 5 minut
  • 2. krok – odlanie nadmiaru wody i wymieszanie warzyw z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wstawienie chłodnika z ogórka i cukinii do lodówki

Jak podawać chłodnik Ani Lewandowskiej?

Chłodnik przyrządzony według przepisu żony Roberta Lewandowskiego z FC Barcelona to danie sezonowe, które najlepiej smakuje w upalne dni. Nie tylko nasyci, ale i orzeźwi podczas gorącego dnia. Chłodnik z ogórka i cukinii jest pyszny i świetnie sprawdzi się na letni obiad, kiedy nie mamy ochoty na gotowanie lub pieczenie. To również pomysł na smaczną i zdrową przekąskę między posiłkami.

Dodatkową zaletą tego chłodnika z ogórka i cukinii jest to, że bez wyrzutów sumienia można go jeść podczas diety odchudzającej. To pyszne danie jest nie tylko sycące, ale i pełne witamin, minerałów i składników odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.

SKŁADNIKI

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1/2 cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrany ogórek i cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski i delikatnie oprószyć solą. Odstawić na 5 minut, a następnie usunąć nadmiar wody.
  • Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Wlać jogurt naturalny, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Chłodnik wstawić do lodówki.
  • Podawać na zimno podczas upałów.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej