Ania Lewandowska ma swój patent na chłodnik. Jest pyszny, zdrowy i niskokaloryczny
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ania Lewandowska od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami, które wyróżniają się nie tylko pysznym smakiem, ale i pozytywnym wpływem na zdrowie. Ostatnio pokazała, jak zrobić pyszny i zdrowy chłodnik. Trenerka nie wykorzystuje jednak buraków, a wybiera inne zdrowe i niskokaloryczne warzywa. Zobaczcie, jak Ania Lewandowska robi pyszny i dietetyczny chłodnik.
Z czego Ania Lewandowska robi chłodnik?
Aby przyrządzić pyszny domowy chłodnik według przepisu Anny Lewandowskiej potrzebne są proste i niedrogie produkty. Lista składników jest krótka i znalazło się na niej tylko pięć artykułów oraz dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Składniki bez trudu można kupić w prawie każdym sklepie, a młode warzywa piętrzą się na bazarowych straganach.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowy chłodnik, tak jak przyrządza go Ania Lewandowska? Na liście niezbędnych produktów znalazły się takie składniki jak:
- cukinia
- świeży zielony ogórek
- jogurt naturalny
- czosnek
- koperek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak Ania Lewandowska robi chłodnik?
Pyszny i lekki jak chmurka chłodni z ogórka i cukinii, na który przepis opracowała znana i lubiana trenerka, nie jest trudny. Dodatkową zaletą tego pysznego dnia jest to, że dietetyczny chłodnik robi się dosłownie w 10 minut. Warto jednak schłodzić go w lodówce. Dzięki temu składniki się połączą, a zimny chłodnik przyjemnie orzeźwi w upalny dzień.
Jak więc przyrządzić pyszny i zdrowy chłodnik z ogórka i cukinii według sprawdzonego przepisu Ani Lewandowskiej? To tylko kilka banalnych kroków, które nie zajmą więcej niż 10 minut.
- 1. krok – starcie na tarce ogórka i cukinii, zasolenie i odstawienie na 5 minut
- 2. krok – odlanie nadmiaru wody i wymieszanie warzyw z pozostałymi składnikami
- 3. krok – wstawienie chłodnika z ogórka i cukinii do lodówki
Jak podawać chłodnik Ani Lewandowskiej?
Chłodnik przyrządzony według przepisu żony Roberta Lewandowskiego z FC Barcelona to danie sezonowe, które najlepiej smakuje w upalne dni. Nie tylko nasyci, ale i orzeźwi podczas gorącego dnia. Chłodnik z ogórka i cukinii jest pyszny i świetnie sprawdzi się na letni obiad, kiedy nie mamy ochoty na gotowanie lub pieczenie. To również pomysł na smaczną i zdrową przekąskę między posiłkami.
Dodatkową zaletą tego chłodnika z ogórka i cukinii jest to, że bez wyrzutów sumienia można go jeść podczas diety odchudzającej. To pyszne danie jest nie tylko sycące, ale i pełne witamin, minerałów i składników odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu.
SKŁADNIKI
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 świeży zielony ogórek
- 1/2 cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrany ogórek i cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski i delikatnie oprószyć solą. Odstawić na 5 minut, a następnie usunąć nadmiar wody.
- Do warzyw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Wlać jogurt naturalny, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Chłodnik wstawić do lodówki.
- Podawać na zimno podczas upałów.