Zupa ziemniaczana ze szpinakiem - smaczna, pożywna i zdrowa
2021-11-19
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem to fantastyczna jesienna potrawa. Syci, rozgrzewa i dostarcza składników odżywczych. Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, a rodzina za nią przepada. Ale to nie tylko zupa na co dzień, bo wygląda na tyle efektownie, ze bez wstydu można ją podać jako ciepłe danie na przyjęciu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie szpinaku
- 4-5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 kawałek (6-10 cm) białej części pora
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 szklanka mleka
- szczypta imbiru
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora umyć i drobno posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Oliwę rozgrzać w garnku na średnim ogniu, wrzucić warzywa i smażyć kilka minut, po czym zalać bulionem i mlekiem,gotować pod przykryciem do miękkości.
- Szpinak opłukać, pokroić w paski, dodać do zupy pod koniec gotowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
- Zupę podawać z kromką świeżego, białego chleba.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?