Zupa ziemniaczana ze szpinakiem - smaczna, pożywna i zdrowa

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem - smaczna, pożywna i zdrowa
Autor: Shutterstock Zupa ziemniaczana ze szpinakiem wygląda bardzo efektownie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa ziemniaczana ze szpinakiem to fantastyczna jesienna potrawa. Syci, rozgrzewa i dostarcza składników odżywczych. Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, a rodzina za nią przepada. Ale to nie tylko zupa na co dzień, bo wygląda na tyle efektownie, ze bez wstydu można ją podać jako ciepłe danie na przyjęciu.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie szpinaku
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek (6-10 cm) białej części pora
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta imbiru
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora umyć i drobno posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Oliwę rozgrzać w garnku na średnim ogniu, wrzucić warzywa i smażyć kilka minut, po czym zalać bulionem i mlekiem,gotować pod przykryciem do miękkości.
  • Szpinak opłukać, pokroić w paski, dodać do zupy pod koniec gotowania. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
  • Zupę podawać z kromką świeżego, białego chleba.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Galeria: Przepisy na pyszne, rozgrzewające zupy

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej