Zupa ze szparagów - przepis Gordona Ramsaya

2021-03-29
Zuzanna Lubart
krem ze szparagów
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z zielonych szparagów 
łatwy
30 min
4

Przepis na wyśmienitą zupę z zielonych szparagów według Gordona Ramseya! Ten rarytas warto przygotować w sezonie na szparagi. Do przygotowania kremu ze szparagów warto wykorzystać części, które zwykle wyrzucamy, czyli stwardniałe końcówki i łyka. Gordon Ramsay robi tak w swojej restauracji. Wypróbuj jego przepis na krem szparagowy i poczuj się w prawdziwy Master Chef.

SKŁADNIKI

  • 800 g zielonych szparagów
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g masła
  • 1 cebula
  • 1 łodygi selera naciowego
  • Gałązka tymianku
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi lub ich obierki, cebulę, łodygę selera posiekaj. Oberwij listki z gałązki tymianku.
  • Na patelni rozgrzej 15 g masła i wrzuć cebulę, łodygę selera. Posól i popieprz. Gotuj aż warzywa zaczną mięknąć, co powinno zająć ok. 5 minut.
  • Dodaj szparagi, tymianek i zwiększ ogień. Gotuj ok. 4 minut aż szparagi zmiękną. Zalej bulionem, ale tylko tyle, by przykrył warzywa i duś na wolnym ogniu przez 2 minuty.
  • Podziel zupę na dwie części. Do każdej dodaj 1-2 chochlę bulionu i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodawaj powoli bulion, aż zupa nabierze kremowej konsystencji. W razie potrzeby posól i popieprz.
  • Dodaj śmietanę. Podawaj skropione oliwą. Możesz udekorować podsmażonymi na maśle główkami szparagów.
Zuzanna Lubart