Zupa ze szparagów - przepis Gordona Ramsaya
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na wyśmienitą zupę z zielonych szparagów według Gordona Ramseya! Ten rarytas warto przygotować w sezonie na szparagi. Do przygotowania kremu ze szparagów warto wykorzystać części, które zwykle wyrzucamy, czyli stwardniałe końcówki i łyka. Gordon Ramsay robi tak w swojej restauracji. Wypróbuj jego przepis na krem szparagowy i poczuj się w prawdziwy Master Chef.
SKŁADNIKI
- 800 g zielonych szparagów
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 15 g masła
- 1 cebula
- 1 łodygi selera naciowego
- Gałązka tymianku
- 700 ml bulionu drobiowego
- 150 ml kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi lub ich obierki, cebulę, łodygę selera posiekaj. Oberwij listki z gałązki tymianku.
- Na patelni rozgrzej 15 g masła i wrzuć cebulę, łodygę selera. Posól i popieprz. Gotuj aż warzywa zaczną mięknąć, co powinno zająć ok. 5 minut.
- Dodaj szparagi, tymianek i zwiększ ogień. Gotuj ok. 4 minut aż szparagi zmiękną. Zalej bulionem, ale tylko tyle, by przykrył warzywa i duś na wolnym ogniu przez 2 minuty.
- Podziel zupę na dwie części. Do każdej dodaj 1-2 chochlę bulionu i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodawaj powoli bulion, aż zupa nabierze kremowej konsystencji. W razie potrzeby posól i popieprz.
- Dodaj śmietanę. Podawaj skropione oliwą. Możesz udekorować podsmażonymi na maśle główkami szparagów.