Zupa ze szparagów, papryki i migdałów: przepis

Zupa ze szparagów, papryki i migdałów: przepis
Autor: Shutterstock Zupa krem z zielonych szparagów jest pożywna i zdrowa 
łatwy
30 min
4

Szparagi - z tego cudownego warzywa można zrobić tak pyszną i delikatną zupę. Zaprawiona papryką konserwową i delikatnymi płatkami migdałowymi to kolorowa uczta dla podniebienia. Oto przepis na zupę szparagową.

SKŁADNIKI

  • 150 g zielonych szparagów (w wersji bezpaprykowej – 300 g szparagów),
  • litr wywaru warzywnego,
  • 50 g płatków migdałów,
  • 0,75 szklanki śmietany 18%,
  • strąk papryki konserwowej (najlepiej czerwonej lub żółtej),
  • żółtko,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • cukier, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Zdrewniałe końcówki usuwamy, przełamując szparagi na dwie części.
  • Następnie gotujemy je na parze lub w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez 15 minut.
  • Ostudzone miksujemy w blenderze z papryką konserwową.
  • Mąkę wsypujemy na patelnię i smażymy razem z masłem. Zasmażkę dodajemy do zimnego bulionu warzywnego i mieszamy.
  • Zmiksowane szparagi i paprykę dodajemy do wywaru. Zupę ze szparagów gotujemy ok. 10 min.
  • Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepaną z żółtkiem śmietanę. Na koniec do zupy szparagowej dodajemy płatki migdałowe i doprawiamy do smaku.
Edyta Folwarska
więcej