Zupa ze szparagów, papryki i migdałów: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szparagi - z tego cudownego warzywa można zrobić tak pyszną i delikatną zupę. Zaprawiona papryką konserwową i delikatnymi płatkami migdałowymi to kolorowa uczta dla podniebienia. Oto przepis na zupę szparagową.
SKŁADNIKI
- 150 g zielonych szparagów (w wersji bezpaprykowej – 300 g szparagów),
- litr wywaru warzywnego,
- 50 g płatków migdałów,
- 0,75 szklanki śmietany 18%,
- strąk papryki konserwowej (najlepiej czerwonej lub żółtej),
- żółtko,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- cukier, sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Zdrewniałe końcówki usuwamy, przełamując szparagi na dwie części.
- Następnie gotujemy je na parze lub w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez 15 minut.
- Ostudzone miksujemy w blenderze z papryką konserwową.
- Mąkę wsypujemy na patelnię i smażymy razem z masłem. Zasmażkę dodajemy do zimnego bulionu warzywnego i mieszamy.
- Zmiksowane szparagi i paprykę dodajemy do wywaru. Zupę ze szparagów gotujemy ok. 10 min.
- Zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepaną z żółtkiem śmietanę. Na koniec do zupy szparagowej dodajemy płatki migdałowe i doprawiamy do smaku.