Zupa z zielonych szparagów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gdy tylko zacznie się sezon na szparagi, wypróbuj prosty przepis na zupę z zielonych szparagów. Pożywna i gęsta zupa szparagowa jest idealną propozycją na obiad.
SKŁADNIKI
- 50 dag szparagów
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi obrać, umyć i pokroić. Zalać wywarem i ugotować do miękkości. Odcedzić, wywar zachować.
- Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać mąkę , cały czas mieszając.
- Zmiksować ugotowane szparagi razem z masą śmietanową. Dolać wywar, uważając, by zupa nie była zbyt rzadka.
- Całość gotować jeszcze 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
- Doprawić zupę solą i pieprzem.