Zupa z tartym chrzanem na żeberkach [WIDEO]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa chrzanowa na żeberkach według przepisu Andrzeja Polana, kucharza znanego z Dzień Dobry TVN, może być konkurencją dla wielkanocnego żurku. A gdyby tak przełamać tradycję i przygotować w tym roku zupę ze świeżym chrzanem? Podajemy przepis na wyśmienitą zupę chrzanową na żeberkach Andrzeja Polana.
SKŁADNIKI
- 200 g żeberek wędzonych
- włoszczyzna (cebula, marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
- korzeń chrzanu
- 300 ml serwatki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę (bez cebuli) obierz, umyj i wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj wywar warzywny.
- Żeberka umyj, pokrój na kawałki i wrzuć do zupy wraz z przyprawami. Gotuj aż mięso będzie miękkie.
- Dodaj serwatkę i utarty korzeń chrzanu. Dodaj go wedle uznania, ale tak, aby smak chrzanu był wyczuwalny.
- Jajka ugotuj na twardo. Odłóż dwa jako dodatek (pokrój je w ćwiartki), pozostałe przetrzyj przez sito i dodaj do zupy.
- Zupę dopraw majerankiem.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?