Zupa z tartym chrzanem na żeberkach [WIDEO]

2021-03-29
Zuzanna Lubart
przepisy-na-wielkanoc-zupa-chrzanowa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa chrzanowa na żeberkach to smaczna konkurencja dla wielkanocnego żurku 
łatwy
40 min
4

Zupa chrzanowa na żeberkach według przepisu Andrzeja Polana, kucharza znanego z Dzień Dobry TVN, może być konkurencją dla wielkanocnego żurku. A gdyby tak przełamać tradycję i przygotować w tym roku zupę ze świeżym chrzanem? Podajemy przepis na wyśmienitą zupę chrzanową na żeberkach Andrzeja Polana. 

SKŁADNIKI

  • 200 g żeberek wędzonych
  • włoszczyzna (cebula, marchew, seler, por, korzeń pietruszki)
  • korzeń chrzanu
  • 300 ml serwatki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę (bez cebuli) obierz, umyj i wrzuć do garnka. Zalej wodą i ugotuj wywar warzywny.
  • Żeberka umyj, pokrój na kawałki i wrzuć do zupy wraz z przyprawami. Gotuj aż mięso będzie miękkie.
  • Dodaj serwatkę i utarty korzeń chrzanu. Dodaj go wedle uznania, ale tak, aby smak chrzanu był wyczuwalny.
  • Jajka ugotuj na twardo. Odłóż dwa jako dodatek (pokrój je w ćwiartki), pozostałe przetrzyj przez sito i dodaj do zupy.
  • Zupę dopraw majerankiem.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Zuzanna Lubart