Zupa z rzodkiewką i rzeżuchą - przepis dietetyczny, bezmięsny

2021-03-29
Zupa z rzodkiewką i rzeżuchą - przepis dietetyczny, bezmięsny
Autor: Shutterstock Zupa z rzodkiewką i rzeżuchą - przepis dietetyczny, bezmięsny
łatwy
15 min
4

Zupy są w diecie bardzo wskazane. Zawierają wszystkie niezbędne składniki, które są sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Warzywa dostarczają witamin i błonnika. Ziemniaki - dawkę zdrowych węglowodanów. Należy jednak unikać dodawania do nich tłustej śmietany, zagęszczania mąką lub zasmażką. Wypróbuj przepis na zdrową, wiosenną i dietetyczną zupę z rzodkiewki z rzeżuchą. Przepis jest bezmięsny.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki wraz w młodymi liśćmi umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  • W garnku na oliwie zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki, liście rzodkiewek i rzodkiewki (kilka odłożyć). Dusić 2-3 minuty. Wlać bulion. Gotować około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Przed podaniem posypać odłożonymi plasterkami rzodkiewek i posiekaną rzeżuchą.