Zupa z porów i serka topionego - przepis na duńską zupę serową

2021-03-29
Zupa z porów i serka topionego
Autor: Shutterstock Zupa z porów i serka topionego - duński przysmak serowy
łatwy
0 min
4

Przepis na zupę porów i serka topionego wymyślili Duńczycy i trzeba przyznać, że jest to rewelacyjny wynalazek. Dzięki dodatkowi serka topionego zupa ma idealnie aksamitną konsystencję i cudownie śmietankowy smak.

SKŁADNIKI

  • 3-4 pory (zależnie od wielkości)
  • 2 cebule
  • 2 serki topione śmietankowe lub kremowe
  • 100 g wędzonej szynki w plasterkach
  • 100 g żółtego sera
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, ew. sól
  • śmietana do zup (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory oczyścić, odkroić najciemniejszą część i resztę pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka
  • W rondlu, w którym będziemy gotować zupę stopić masło, wrzucić pory i cebulę, wymieszać i podsmażać je ok. 10 minut na małym ogniu, aż lekko zmiękną (nie rumienić!). Zalać wodą i zwiększyć płomień.
  • Wędlinę pokroić w cienkie paseczki. Dodać do zupy. Gotować aż do miękkości.
  • Na koniec wrzucić serki topione, zetrzeć trochę gałki muszkatołowej do smaku, dopieprzyć i dobrze wymieszać. Można dodać kilka łyżek śmietany do zup.
  • Podawać zupę posypaną startym żółtym serem.