Zupa z porów i serka topionego - przepis na duńską zupę serową
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Przepis na zupę porów i serka topionego wymyślili Duńczycy i trzeba przyznać, że jest to rewelacyjny wynalazek. Dzięki dodatkowi serka topionego zupa ma idealnie aksamitną konsystencję i cudownie śmietankowy smak.
SKŁADNIKI
- 3-4 pory (zależnie od wielkości)
- 2 cebule
- 2 serki topione śmietankowe lub kremowe
- 100 g wędzonej szynki w plasterkach
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz, ew. sól
- śmietana do zup (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory oczyścić, odkroić najciemniejszą część i resztę pokroić w talarki. Cebulę obrać i pokroić w piórka
- W rondlu, w którym będziemy gotować zupę stopić masło, wrzucić pory i cebulę, wymieszać i podsmażać je ok. 10 minut na małym ogniu, aż lekko zmiękną (nie rumienić!). Zalać wodą i zwiększyć płomień.
- Wędlinę pokroić w cienkie paseczki. Dodać do zupy. Gotować aż do miękkości.
- Na koniec wrzucić serki topione, zetrzeć trochę gałki muszkatołowej do smaku, dopieprzyć i dobrze wymieszać. Można dodać kilka łyżek śmietany do zup.
- Podawać zupę posypaną startym żółtym serem.