Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym

Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym
Autor: Shutterstock.com Talerz pyszne zupy porowej zabielanej serkiem topionym z mięsem mielonym i grzankami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa z pora z serkiem topionym i mięsem mielonym jest kremowa, aromatyczna i niezwykle sycąca. Przygotowanie zupy porowej nie jest skomplikowane. Jak w każdej zupie wystarczy wszystko dodać do garnka  i czekać na efekt. A ten gwarantuję będzie zachwycający! 

Tajemnica smaku zupy z pora

  • Przyrumienione mięso po zalaniu bulionem i krótkim gotowaniu uwalnia cudowny mięsny smak. Taką zupę je się po prostu łyżkami. 
  • Połączenie smażonych porów i cebuli jest wyjątkowo smaczne. Oba warzywa należą do tej samej rodziny. Podczas smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu uwalniają cukry, które karmelizując się wpływają na smak. 
  • Dodatek topionego serka nie tylko podnosi walory odżywcze zupy, ale zaokrągla smak. To także dodatkowe umami w zupie. Śmietana również pogłębia smak zupy. 
  • Ostatecznego sznytu zupie nadaje odrobina gałki muszkatołowej. Jej ciepły, pikantny i słodki jednocześnie aromat bardzo podnosi smak zupy porowej. Pamiętajcie ile razy gotujecie pory, cebulę, a także ziemniaki, koniecznie dodajcie szczyptę mielonej lub startej gałki muszkatołowej. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 pory średnich rozmiarów lub 1 duży (tylko jasna część)
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki średnich rozmiarów
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 400 g sera topionego
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • sól do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory pokroić na pierścienie, cebulę na talarki. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i masło. 
  • Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w duże kawałki. 
  • Gdy mięso jest już rumiane, dodać pory i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut. 
  • Dodać topiony ser pokrojony na kawałki. Zamieszać, aby się rozpuścił. 
  • Dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
  • Doprawić pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową.
  • Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami. 
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej