Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym
2021-06-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Zupa z pora z serkiem topionym i mięsem mielonym jest kremowa, aromatyczna i niezwykle sycąca. Przygotowanie zupy porowej nie jest skomplikowane. Jak w każdej zupie wystarczy wszystko dodać do garnka i czekać na efekt. A ten gwarantuję będzie zachwycający!
Tajemnica smaku zupy z pora
- Przyrumienione mięso po zalaniu bulionem i krótkim gotowaniu uwalnia cudowny mięsny smak. Taką zupę je się po prostu łyżkami.
- Połączenie smażonych porów i cebuli jest wyjątkowo smaczne. Oba warzywa należą do tej samej rodziny. Podczas smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu uwalniają cukry, które karmelizując się wpływają na smak.
- Dodatek topionego serka nie tylko podnosi walory odżywcze zupy, ale zaokrągla smak. To także dodatkowe umami w zupie. Śmietana również pogłębia smak zupy.
- Ostatecznego sznytu zupie nadaje odrobina gałki muszkatołowej. Jej ciepły, pikantny i słodki jednocześnie aromat bardzo podnosi smak zupy porowej. Pamiętajcie ile razy gotujecie pory, cebulę, a także ziemniaki, koniecznie dodajcie szczyptę mielonej lub startej gałki muszkatołowej.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 2 pory średnich rozmiarów lub 1 duży (tylko jasna część)
- 1 cebula
- 2 ziemniaki średnich rozmiarów
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 400 g sera topionego
- 200 g śmietany 18%
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory pokroić na pierścienie, cebulę na talarki.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i masło.
- Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w duże kawałki.
- Gdy mięso jest już rumiane, dodać pory i cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
- Dodać topiony ser pokrojony na kawałki. Zamieszać, aby się rozpuścił.
- Dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
- Doprawić pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową.
- Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Beszamel - Zupa z młodych jarzyn z fasolką szparagową