Zupa z podrobów gęsich. Podkręcona przyprawami rozgrzewa i smakuje

2022-11-04
zupa z podrobów gęsich
Autor: Shutterstock Zupa z podrobów gęsich rozgrzeje cię zimą 
łatwy
45 min
4

Podajemy przepis na wyśmienitą, rozgrzewającą zupę z gęsich podrobów. Późną jesienią i zimą mięso gęsi jest najsmaczniejsze. Warto zatem wykorzystać sezon na gęsinę i przygotować smaczną zupę z gęsich podrobów z dużą ilością aromatycznych przypraw. 

SKŁADNIKI

  • 50 dag gęsich podrobów (żołądków i serduszek, bez wątróbki)
  • warzywa: cebula, 2 marchwie, 1/2 selera, por
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 3 jagody jałowca, liść laurowy
  • 3 łyżki smalcu gęsiego
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki tymianku
  • sól, świeżo zmielony pieprz, posiekana natka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa, przyprawy i podroby zalać wodą, gotować 30 minut. Pod koniec posolić.
  • Warzywa wyjąć i pokroić w cienkie paski. Bulion przecedzić. Podroby pokroić w paseczki.
  • W rondlu rozpuścić smalec, zrobić jasną zasmażkę. Zalać bulionem i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać podroby, chwilę gotować.
  • Do zupy dolać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, tymiankiem i pieprzem.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi