Zupa z podrobów gęsich. Podkręcona przyprawami rozgrzewa i smakuje
2022-11-04
łatwy
45 min
4
Podajemy przepis na wyśmienitą, rozgrzewającą zupę z gęsich podrobów. Późną jesienią i zimą mięso gęsi jest najsmaczniejsze. Warto zatem wykorzystać sezon na gęsinę i przygotować smaczną zupę z gęsich podrobów z dużą ilością aromatycznych przypraw.
SKŁADNIKI
- 50 dag gęsich podrobów (żołądków i serduszek, bez wątróbki)
- warzywa: cebula, 2 marchwie, 1/2 selera, por
- łyżka oleju słonecznikowego
- przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 3 jagody jałowca, liść laurowy
- 3 łyżki smalcu gęsiego
- 2 łyżki mąki
- 200 ml śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki tymianku
- sól, świeżo zmielony pieprz, posiekana natka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa, przyprawy i podroby zalać wodą, gotować 30 minut. Pod koniec posolić.
- Warzywa wyjąć i pokroić w cienkie paski. Bulion przecedzić. Podroby pokroić w paseczki.
- W rondlu rozpuścić smalec, zrobić jasną zasmażkę. Zalać bulionem i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać podroby, chwilę gotować.
- Do zupy dolać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, tymiankiem i pieprzem.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi