Zupa z pieczonych ziemniaków. Wędzony boczek i ser dodadzą jej wyrazistości

zupa z pieczonych ziemniaków
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Zupa z pieczonych ziemniaków jest gęsta i kremowa. W smaku wyczuwalna jest wędzona nuta, którą danie zawdzięcza dodatkowi boczku. Przyjemny aromat i aksamitną konsystencję zapewnia starty żółty ser. To łatwy i szybki pomysł na pyszny i niedrogi obiad dla całej rodziny. Oto sprawdzony przepis na zupę z pieczonych ziemniaków.

Jak zrobić zupę z pieczonych ziemniaków?

Najpierw należy upiec obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Do podsmażonego boczku dodaje się cebulę, czosnek i upieczone ziemniaki, które trzeba rozgnieść praską. Następnie wlewa się bulion i zaprawia mąką. Po kwadransie dodaje się śmietanę i starty żółty ser. Zupę trzeba mieszać, aż ser się roztopi. Na koniec danie wystarczy doprawić solą i pieprzem. Miseczki z zupą posypuje się smażonym boczkiem i posypuje posiekanym szczypiorkiem.

Przepis na zupę z pieczonych ziemniaków

  • To prosty przepis, który składa się z kilku kroków.
  • Zupę robi się około godziny. Warto ugotować jej więcej, ponieważ będzie smakować każdemu.
  • Lista składników jest w miarę krótka, a wszystkie produkty są w sklepach bez względu na porę roku.
  • Do ugotowania zupy można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
  • Najlepszy będzie angielski ser cheddar, ale do zupy można też dodać holenderską goudę. Ciekawego smaku i aromatu nada ser pleśniowy.
  • Wegetarianie i weganie mogą pominąć dodatek boczku, a zamiast niego wykorzystać wersję wegańską. Zupa będzie równie dobra na bazie bulionu warzywnego oraz ze śmietaną sojową. Masło zastąpi oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
  • Osoby, które dbają o linię lub są na diecie odchudzającej, zamiast śmietany mogą wykorzystać mleko lub jogurt grecki.
  • Smak zupy zaostrzy szczypta mielonego chili, a curry nada orientalną nutę.

Kiedy podawać zupę z pieczonych ziemniaków?

Tę pyszną i aromatyczną potrawę z ziemniakami w roli głównej można serwować przez cały rok. Jednak najlepsza jest w chłodne dni na jesieni i w zimie. Jest sycąca i rozgrzewająca. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Można ją też zapakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Porcję zupy wystarczy odgrzać w kuchence mikrofalowej.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 150 g startego żółtego sera typu cheddar
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 plastrów grubo krojonego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do formy do zapiekania, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Wymieszać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. W połowie pieczenia zamieszać.
    Boczek pokroić w kostkę. W rozgrzanym garnku smażyć boczek, aż zacznie się rumienić. Połowę usmażonego boczku wyjąć z garnka i przełożyć do miseczki.
  • Do boczku dodać masło, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać upieczone ziemniaki i rozgnieść je praską.
  • Do garnka wlać bulion, zagotować i zmniejszyć ogień. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu około 15 minut.
  • Pod koniec gotowania delikatnie wmieszać śmietanę i dodać stary ser. Mieszać, aż ser całkowicie się roztopi. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem.
  • Podawać posypaną podsmażonym boczkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Szulc-Górska
więcej