Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

2020-08-31
Dorota Kalita-Typa
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów (bez białek mleka krowiego)
Autor: Shutterstock Zupa krem z papryki i pomidorów 
łatwy
45 min
4

Smaczna i zdrowa - zupa krem z papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się na obiad lub lekki lunch. Podajemy przepis na zupę z pieczonej papryki z grzankami. Podaj ją ze świeżymi listkami bazylii. 

Składniki

1 litr wody

2 czerwone papryki średniej wielkości

4 mięsiste pomidory

2 ząbki czosnku w łupinie

Kilka listków bazylii

2 marchewki

1 pietruszka wraz z nacią

4 grzanki

1 liść laurowy

ziele angielskie

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z marchwi i pietruszki z nacią ugotuj bulion warzywny. Kiedy bulion zredukuje się o połowę, wyjmij z niego warzywa i przyprawy i odłóż na półmisek.

Pomidory natnij i sparz wrzątkiem, po czym zdejmij z nich skórkę. Paprykę przetnij na pół i usuń z niej gniazda nasienne.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pomidory, paprykę i czosnek w łupinie. Warzywa piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C i pozostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika.

Kiedy papryka się wystudzi, zdejmij z niej skórę, a miąższ wrzuć do bulionu. Następnie dodaj do niego czosnek wyciśnięty z łupiny i przetarte przez gęste sitko pomidory, jak również liście bazylii oraz 1 ugotowaną marchewkę.

Wszystko zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj ponownie, żeby smaki się połączyły. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.

Porcję każdego z domowników przypraw solą i pieprzem bezpośrednio na talerzu. Podawaj z grzankami ziołowymi.