Zupa z pieczonej papryki i pomidorów
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Smaczna i zdrowa - zupa krem z papryki i pomidorów idealnie sprawdzi się na obiad lub lekki lunch. Podajemy przepis na zupę z pieczonej papryki z grzankami. Podaj ją ze świeżymi listkami bazylii.
Podstawą tej pysznej kremowej zupy są pieczone pomidory i papryka. Upieczenie ich nie jest trudne. Najbardziej pracochłonnym zajęciem jest zdjęcie skóry z pieczonej papryki. Żeby ułatwić sobie to zadanie, po upieczeniu przykryjcie paprykę folią, żeby odparowała. Po tym prostym zabiegu z łatwością usuniecie skórkę. Warto to zrobić, bo skórka papryki łatwo przylega do ścian żołądka drażniąc je i wywołując wymioty.
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 2 czerwone papryki średniej wielkości
- 4 mięsiste pomidory
- 2 ząbki czosnku w łupinie
- Kilka listków bazylii
- 2 marchewki
- 1 pietruszka wraz z nacią
- 4 grzanki
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z marchwi i pietruszki z nacią ugotuj bulion warzywny. Kiedy bulion zredukuje się o połowę, wyjmij z niego warzywa i przyprawy i odłóż na półmisek.
Pomidory natnij i sparz wrzątkiem, po czym zdejmij z nich skórkę. Paprykę przetnij na pół i usuń z niej gniazda nasienne.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pomidory, paprykę i czosnek w łupinie. Warzywa piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni C i pozostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Kiedy papryka się wystudzi, zdejmij z niej skórę, a miąższ wrzuć do bulionu. Następnie dodaj do niego czosnek wyciśnięty z łupiny i przetarte przez gęste sitko pomidory, jak również liście bazylii oraz 1 ugotowaną marchewkę.
Wszystko zmiksuj za pomocą blendera i zagotuj ponownie, żeby smaki się połączyły. Na koniec dodaj oliwę z oliwek.
Porcję każdego z domowników przypraw solą i pieprzem bezpośrednio na talerzu. Podawaj z grzankami ziołowymi.