Zupa z pieczonej dyni: z pasternakiem i cieciorką

Zupa z pieczonej dyni z pasternakiem i cieciorką
Autor: Shutterstock Zupę z pieczonej dyni z pasternakiem i cieciorką można efektownie zaserwować w wydrążonej dyni
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupa z pieczonej dyni z pasternakiem i cieciorką jest aksamitna, pełna smaku i bardzo łatwa do przygotowania - wbrew dość skomplikowanej nazwie. Jeśli nie macie dostępu do pasternaku, możecie z powodzeniem zastąpić go pietruszką.

SKŁADNIKI

  • 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • 300 g dyni
  • 200 g pasternaku lub pietruszki
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • pół puszki cieciorki (przepłukanej wrzątkiem na sicie i osuszonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej natki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokrojoną w kostkę upiec do miękkości w piekarniku, podobnie można postąpić z pasternakiem lub pietruszką (dzięki temu zupa będzie bardziej esencjonalna).
  • Do gorącego rosołu lub bulionu wrzucić upieczone warzywa, gotować ok. 15 minut. Zaprawić zahartowaną śmietanką i zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cieciorkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.  Podsmażyć do lekkiego zrumienienia i chrupkości cieciorki.
  • Zupę podawać posypaną prażoną cieciorką i natką pietruszki.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zupę można przygotować nie tylko w wersji wegetariańskiej. Jeśli zostały ci resztki rosołu z drobiu, możesz je wykorzystać jako bazę do zupy, a pokrojonym mięsem z rosołu wzbogacić zupę. Dodatkiem zwiększającym kaloryczność zupy i wzbogacającym jej smak może być też dodatek sera typu feta.

Zobacz galerię z przepisami na sycące i rozgrzewające zupy!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej