Zupa z pieczonej dyni: z pasternakiem i cieciorką
2022-08-31
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zupa z pieczonej dyni z pasternakiem i cieciorką jest aksamitna, pełna smaku i bardzo łatwa do przygotowania - wbrew dość skomplikowanej nazwie. Jeśli nie macie dostępu do pasternaku, możecie z powodzeniem zastąpić go pietruszką.
SKŁADNIKI
- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
- 300 g dyni
- 200 g pasternaku lub pietruszki
- 5 łyżek śmietanki 30%
- sól i pieprz
- pół puszki cieciorki (przepłukanej wrzątkiem na sicie i osuszonej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej natki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokrojoną w kostkę upiec do miękkości w piekarniku, podobnie można postąpić z pasternakiem lub pietruszką (dzięki temu zupa będzie bardziej esencjonalna).
- Do gorącego rosołu lub bulionu wrzucić upieczone warzywa, gotować ok. 15 minut. Zaprawić zahartowaną śmietanką i zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cieciorkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia i chrupkości cieciorki.
- Zupę podawać posypaną prażoną cieciorką i natką pietruszki.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Zupę można przygotować nie tylko w wersji wegetariańskiej. Jeśli zostały ci resztki rosołu z drobiu, możesz je wykorzystać jako bazę do zupy, a pokrojonym mięsem z rosołu wzbogacić zupę. Dodatkiem zwiększającym kaloryczność zupy i wzbogacającym jej smak może być też dodatek sera typu feta.
Zobacz galerię z przepisami na sycące i rozgrzewające zupy!