Zupa z owocami morza z programu Zakupy pod Kontrolą
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Zupa z owocami morza to pożywne i pyszne danie autorstwa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Aby podkręcić smak zupy, można do niej dodać posiekaną papryczkę chili. Najlepiej dodać ją do smażenia wraz z imbirem i czosnkiem. Po prostu pyszne!
Przepis pochodzi z 8 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35
SKŁADNIKI
- Mieszanka owoców morza, 200 g
- Mleko kokosowe, 200 ml
- Czosnek, 2 ząbki
- Imbir, kawałek 2 cm
- Makaron ryżowy, 100 g
- Marchew, 1 sztuka
- Szpinak świeży, 50 g
- Cukinia świeża, 100 g
- Pomidorki cherry, 200 g
- Pieczarki, 100 g
- Limonka, 1 sztuka
- Szczypiorek, 1 pęczek
- Olej, 2-3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obierz, pokrój w cienkie paseczki.
- Cukinię opłucz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
- Pieczarki oczyść, wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.
- Cukinię, pieczarki marchew podsmaż na łyżce oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażone warzywa odłóż na bok.
- Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wrzuć na niego imbir i czosnek i smaż 2 minuty. Na koniec wlej na patelnię mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj zawartość i przelej do garnka.
- Do garnka dodaj podsmażone warzywa, szpinak oraz owoce morza.
- Dolej do garnka 200 ml wody i gotuj zupę przez 10 minut.
- Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dorzuć szpinak i pokrojone drobno pomidorki cherry.
- Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Podawaj zupę z makaronem ryżowym, świeżo posiekanym szczypiorkiem i cząstką limonki.