Zupa z owocami morza z programu Zakupy pod Kontrolą

2021-03-29
Zupa z owocami morza z programu Zakupy pod Kontrolą
Autor: Anna Łukasiewicz blog Five o'clock Zupa z owocami morza w stylu tajskim rozgrzeje i nasyci każdego
łatwy
15 min
4

Zupa z owocami morza to pożywne i pyszne danie autorstwa Darka Kuźniaka, słynącego z nietypowego podejścia do kuchni. Aby podkręcić smak zupy, można do niej dodać posiekaną papryczkę chili. Najlepiej dodać ją do smażenia wraz z imbirem i czosnkiem. Po prostu pyszne!

Przepis pochodzi z 8 odcinka programu Zakupy pod Kontrolą. Prowadzący program Małgorzata Krupa i Darek Kuźniak pod „okiem kamer” próbują zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia zakupowe bohaterów. Czy odnoszą sukces? O tym dowiesz się, oglądając Zakupy pod Kontrolą w każdą niedzielę na antenie TVP2 o 19:35

SKŁADNIKI

  • Mieszanka owoców morza, 200 g
  • Mleko kokosowe, 200 ml
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Imbir, kawałek 2 cm
  • Makaron ryżowy, 100 g
  • Marchew, 1 sztuka
  • Szpinak świeży, 50 g
  • Cukinia świeża, 100 g
  • Pomidorki cherry, 200 g
  • Pieczarki, 100 g
  • Limonka, 1 sztuka
  • Szczypiorek, 1 pęczek
  • Olej, 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obierz, pokrój w cienkie paseczki.
  • Cukinię opłucz, przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
  • Pieczarki oczyść, wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki.
  • Cukinię, pieczarki marchew podsmaż na łyżce oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażone warzywa odłóż na bok.
  • Imbir obierz ze skórki i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wrzuć na niego imbir i czosnek i smaż 2 minuty. Na koniec wlej na patelnię mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj zawartość i przelej do garnka.
  • Do garnka dodaj podsmażone warzywa, szpinak oraz owoce morza.
  • Dolej do garnka 200 ml wody i gotuj zupę przez 10 minut.
  • Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  • Na koniec dorzuć szpinak i pokrojone drobno pomidorki cherry.
  • Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Podawaj zupę z makaronem ryżowym, świeżo posiekanym szczypiorkiem i cząstką limonki.