Zupa z młodej pokrzywy - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z pokrzywy to prawdziwa bomba witaminowa, a maj to najlepsza pora, by zaopatrzyć się w młode liście tej rośliny. Podajemy najprostszy przepis na wiosenną zupę z pokrzywy.
Zupę z pokrzywy możemy przygotować zarówno z liści świeżo zebranych, jak i suszonych. Ważne jednak, by zbierać je zanim roślina zacznie kwitnąć, bo wtedy zawiera najwięcej dobroczynnych związków, witamin i minerałów. Pokrzywa kwitnie od czerwca do października, dlatego najlepszym terminem na zbiór jest właśnie maj. Zerwane wówczas rośliny możemy oczywiście zasuszyć i zachować. Pamiętajmy tylko, by ścinać jedynie końce pędów.
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 250 gramów świeżych młodych liści pokrzywy
- 1 litr bulionu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy i smażymy na maśle na złoty kolor.
- Pokrzywę drobno siekamy i razem z przesmażoną cebulą wrzucamy do bulionu, dodajemy ziemniaki i koncentrat i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Na koniec możemy doprawić wywar solą i pieprzem, ewentualnie także zabielić śmietaną.
- Zupa z pokrzyw gotowa. Jako przyprawy możemy użyć też jednej łyżeczki świeżego oregano.