Zupa z kapusty włoskiej - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kto zna zupę z kapusty włoskiej? Kapusta włoska to tradycyjny dodatek do rosołu, niektórzy przygotowują też z niej gołąbki, bo jest delikatniejsza. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu - inspiracją dla niego była stara książka kucharska.
SKŁADNIKI
- 0,5 porcji włoszczyzny
- 40 dag kapusty włoskiej
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 szczypta nasion kopru
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- sól
- łyżka masła
- zielenina do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle do bardzo lekkiego zrumienienia.
- Zalać podsmażone warzywa wrzątkiem (1,5 l), dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę włoską, ziemniaki pokrojone w kostkę, sól, suche nasiona kopru.
- Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
- Zaprawić śmietaną (można wymieszać ją z mąką, choć nie zachęcamy do tego), zagotować. Doprawić do smaku, podawać z posiekaną zieleniną.
- Można wzbogacić też zupę dodając do niej podsmażoną ostrą kiełbasę czy kawałki boczku, albo obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.