Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna

2012-04-24
Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z kalarepy najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami
łatwy
25 min
4

Zupa z kalarepki jest zdrowa, pożywna i łatwa do przyrządzenia. Poznaj przepis na przepyszną zupę krem z młodej kalarepy.

Składniki

50 dag kalarepki,

1,5 litra bulionu warzywno-męskiego albo warzywnego,

2 łyżki masła,

1-2 cebule,

1/2 szklanki śmietany,

sól,

pieprz,

natka i koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Zalać gorącym wywarem i gotować aż zmięknie.

Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, a potem dodać do zupy. Chwilę pogotować.

Wszystko ze sobą zmiksować, dodać kwaśną śmietanę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.