Zupa z kalarepki: kremowa i aromatyczna
2021-03-27
łatwy
25 min
4
Zupa z kalarepki jest zdrowa, pożywna i łatwa do przyrządzenia. Poznaj przepis na przepyszną zupę krem z młodej kalarepy.
SKŁADNIKI
- 50 dag kalarepki,
- 1,5 litra bulionu warzywno-męskiego albo warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 1-2 cebule,
- 1/2 szklanki śmietany,
- sól,
- pieprz,
- natka i koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Zalać gorącym wywarem i gotować aż zmięknie.
- Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na maśle, a potem dodać do zupy. Chwilę pogotować.
- Wszystko ze sobą zmiksować, dodać kwaśną śmietanę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.